Interview – De freerunner: Max van Rossum

Max van Rossum is op 3 maart 2021 geïnterviewd door een stagiair van de Freerun University. Dit interview zal gaan over hoe Max is begonnen met freerunnen, waarom hij het zo leuk vindt en meer. Max is nu zestien jaar oud en woont met zijn ouders en zus in Amstelveen. Hij doet nu eindexamen HAVO aan het Amstelveen College. Max is vaak te vinden in de freerun hal in Amsterdam. Hier is hij een flink aantal uren in de week aan het freerunnen om steeds beter te worden en zichzelf verder te ontwikkelen als freerunner. Zo deed Max een aantal maanden geleden nog mee aan de kwalificatie om in het nationale freerun team te komen. Uiteindelijk is dit net niet gelukt, maar zijn run was uitstekend! Wil je de run nog eens terugkijken inclusief een kort interview? klik dan hier!

Grappig weetje: Max zat vroeger op cricket.

Interview
Max op het NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met voeding’?

Bezig zijn met voeding. Ik probeer zoveel mogelijk gezonde dingen te eten die goed voor mij zijn. Dat lukt niet altijd (als ik even snel iets moet eten bijvoorbeeld), maar ik probeer mij er zoveel mogelijk aan te houden. Er is helaas geen magisch voedsel speciaal gemaakt voor freerunners ‘haha’. Maar ik zou zeggen veel vezels en goed eten na je training.

Meer weten over gezonde voeding?

Freerun University heeft hierover een blogpost geschreven. Klik hier om deze blogpost te bekijken!

Welk jaar begon je met freerunnen, en hoe zijn jouw ervaringen tot nu toe?

Vanaf 2017 was ik pas echt veel bezig met freerunning. Daarvoor was het veel YouTube filmpjes kijken en een beetje zelf proberen. Mijn eerste echte ervaring met freerunning was bij de Freerun University. Ik was verast door hoe aardig en behulpzaam iedereen in de freerun community was. Het maakte ze niet uit hoe goed je was, iedereen hielp elkaar. Mijn mooiste freerun ervaring was het beëindigen van mijn laatste run voor de Team-NL kwalificatie. Dat was een grote uitdaging voor mij en ik was erg blij dat ik het kon voltooien. Mijn ergste freerun-ervaring is waarschijnlijk dat mijn vinger scheef (uit de kom) stond na het maken van een flikflak. Wil je dit voorkomen? Lees hier de tutorials die Freerun University schrijft over vette tricks!

Waarom freerunnen en hoe kwam je erbij?

Ik zag een YouTube filmpje waarin iemand springend de stad aan het rennen was (parkour). Ik vond dit het vetste ooit en wilde dit ook doen. Op een gegeven moment vond ik parkour een beetje saai worden en begon ik met salto’s (freerunning). Ik vind het vrije gevoel dat freerunnen je geeft het mooiste wat er is. Er zijn namelijk geen regels. Als tweede vind ik de freerun community heel tof. Ik koos voor de Freerun University omdat ik een plek zocht om sneller progressie te maken en veiliger te trainen. Daarnaast sprak de community mij dus erg aan.

interview freerunnen

Lees hieronder nog wat uitspraken en feiten van Max!

Specialiteit: Flow in combinatie met met grote tricks.

Dilemma: professionele freerunner of miljonair: Professionele freerunner. Ben ik veel gelukkiger mee!

Parkour of freerunning: Begin met parkour, daarna freerunning.

Beste muziek om mee te trainen: Snelle muziek!

Favoriete freerunner: Archie Aroyan.

Stopt met freerunnen als: De wereld vergaat.

Andere sporten: Nu doe ik alleen nog freerunning. Drie jaar geleden was ik nog veel andere sporten aan het proberen, zoals hockey, tennis, voetbal, golf en cricket.

Ik voel mij freerunner als: Ik vrij kan bewegen.

Nachtmerrie/horrorscenario: Iets breken tijdens freerunning.

Geheime trainingsvorm: Veel stretchen en mobiliseren.

Als ik twee dagen niet gefreerunt heb: Voelt het alsof ik niks aan het doen ben en wil ik bewegen.

Droom: Internationale wedstrijden winnen en met de coolste mensen trainen.

Na mijn freerun carrière: Wil ik content gaan maken.

Info

Instagram Max van Rossum: Max.b2b
Instagram Freerun University: Freerun University
Facebook Freerun University: Freerun University
Interview gehouden door: Jip de Moor

Bron: Freerun University

 

 

Freerunnen Amsterdam